Clinica de Chirurgie Plastică și Reconstructivă Timişoara, Casa Austria
Secţie de renume a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timișoara și una dintre clinicile de top ale României, Clinica de Chirurgie Plastică și Reconstructivă din Timişoara tratează anual peste 7000 de pacienți.
Dacă la început, cea mai mare pondere a cazurilor medicale tratate aici era constituită din pacienți din județul Timiș sau din județele învecinate (Arad, Caraş Severin, Hunedoara, Mehedinţi), datorită bunei reputaţii dobândite de clinică și a dotărilor de ultimă generație, serviciile medicale sunt solicitate astăzi atât de pacienţi din restul ţării cât și din afara ei.
Scurt Istoric
Activitatea de chirurgie plastică în Spitalul Clinic Judeţean Timişoara a început în 1983, prin înfiinţarea unui departament de specialitate în cadrul Clinicii Chirurgie. Patru ani mai târziu, s-a înfiinţat Clinica de Chirurgie Plastică, condusă și astăzi de Prof. Dr. Tiberiu Bratu.
Iniţial activitatea secţiei s-a desfăşurat la parterul clădirii principale a Spitalului Judeţean. Odată cu trecerea timpului, dezvoltarea competenţei profesionale, a numărului şi a calității pregătirii personalului secţiei, clinica a abordat o patologie tot mai complexă - fapt ce a condus totodată la necesitatea unui spațiu pe măsura numărului tot mai mare de pacienți. Astfel, începând cu anul 2003, activitatea secţiei s-a mutat în clădirea Casa Austria, construită cu contribuţia poporului austriac (fundaţii, companii, dar şi simpli cetăţeni), la iniţiativa Profesorului Johannes Poigenfürst din Viena.
Incinta găzduieşte următoarele departamente:
- două secţii ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (Chirurgie Plastică şi Politraumatologie)
- compartiment propriu de Anestezie şi Terapie Intensivă
- serviciu de radiologie
- compartiment de kinetoterapie
- unitate de primire a urgenţelor
- bloc operator
Clădirea este construită după standarde moderne, oferind condiţii de cazare la standarde europene, circuite funcţionale şi dotare de ultimă generație.
Clinica de Chirurgie Plastică și Reconstructivă Timișoara promovează o politică activă de îmbunătăţire a performanţelor, prin evaluarea calităţii serviciilor acordate, creşterea nivelului pregătirii profesionale, elaborarea de standarde şi protocoale terapeutice, dezvoltarea activităţii didactice şi ştiinţifice.
Astfel, volumul activităţii de chirurgie plastică a înregistrat o creștere exponențială în ultimii ani concretizată în creşterea numărului pacieţilor trataţi, atât prin spitalizare continuă cât şi ambulatori. De asemenea, toţi ceilalţi parametri ai clinicii au avut un trend ascendent - numărul şi calitatea personalului, competenţa acestora, complexitatea cazurilor rezolvate și nivelul rezultatelor obţinute.
Servicii medicale
Domeniile de activitate ale acestei clinici includ o arie largă a chirurgiei reconstructive a corpului (faţă, trunchi, membre), precum şi urgenţele specifice (în special traumatismele mâinii şi arsurile).
Dintre domeniile de excelenţă ale clinicii trebuie menţionate:
- chirurgia reconstructivă a capului şi a gâtului (malformaţii congenitale, defecte după îndepărtare de tumori sau cicatrici desfigurante, etc.)
- tratamentul chirurgical al tumorilor benigne şi maligne (cancer) ale pielii şi ale altor ţesuturi moi, chirurgia mâinii şi antebraţului (malformaţii congenitale, tumori, urmări ale unor traumatisme care afectează funcţia mâinii, etc.)
- chirurgia sânului, a membrului inferior, a nervilor periferici
- reconstrucţiile microchirurgicale (cu ajutorul microscopului operator), etc.
Medici
Unul dintre factorii care au participat la reputația acestei clinici este personalul medical, mai exact de pregătirea excepțională, profesionalismul și experiența pe care fiecare dintre specialiști o investește în cazurile tratate.
De-a lungul anilor, numeroși medici ai clinicii au participat la congrese naţionale şi internaţionale, prezentându-şi experienţele şi realizările în timp ce au reușit să stea la curent cu cele mai noi procedee şi concepte ale specialităţii, în beneficiul pacienţilor. Activitatea de cercetare ştiinţifică defășurată de aceștia a rezultat în câştigarea unor proiecte de cercetare şi studii clinice, care au permis atragerea unor surse alternative de finanţare şi au generat noi cunoştinţe.
Prof. dr. Bratu Tiberiu, șef al Clinicii de Chirurgie Plastică și Reparatorie UMF Timișoara (din 1987) este unul dintre cei mai apreciați chirurgi atât pe plan național cât și pe plan internațional. Activitatea sa medicală cuprinde peste 20.000 de intervenții chirurgicale, unele în premieră națională (excizia, grefarea precoce în arsurile profunde, reconstrucția sânilor amputați pentru neoplasm cu lambouri musculare rotate sau cu proteze de silicon, reconstrucție de pavilion auricular folosind grefon de silicon etc.) dar și numeroase tehnici brevetate (mărirea sânilor hipotrofici cu lambou submamar dezepidermizat, tratamentul cicatricelor cheloide prin compresiune internă controlată)
Prin toate aceste activităţi, Clinica de Chirurgie Plastică de la Casa Austria este o componentă importantă a peisajului medical din vestul ţării.
Organizare
Secția Clinică de Chirurgie Plastică acordă îngrijiri medicale pacienților sub două forme (în funcție de caz):
- în regim de spitalizare continuă
- în regim ambulator
Pacienții cu arsuri sunt spitalizați la etajul I, unde există un compartiment special de terapie intensivă pentru arsuri severe, cu 4 boxe individuale pentru îngrijirea marilor arși. Pacienții cu patologie de chirurgie plastică sunt spitalizați la etajul II.
Ambulatorul de specialitate este situat la parter (camera B 11), unde se efectuează consultații inițiale (pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie și a dovedirii calității de asigurat medical) dar și consultații de control pentru pacienții externați sau care s-au prezentat în serviciul de urgență. La biroul de internări (situat lângă intrarea principală) se depun documentele pentru internare (bilet de internare, dovada de asigurat medical) și se primește foaia de observație. Tot de aici se ridică biletele de ieșire din spital la externare, și dacă e cazul, și copiile după rezultatele examenelor histo-patologice.
Clădirea Casa Austria are unitate proprie de primire a urgențelor (UPU), care aparține de serviciul omolog al Spitalului Clinic Județean de Urgență.
Intervențiile chirurgicale se desfășoară la parter, la blocul operator. Intrarea în această parte a clinicii este strict controlată, pacienții ambulatori fiind echipați în ținută corespunzătoare iar cei internați în haine de spital (pijama).
Compartimentul de Recuperare-kinetoterapie este situat tot la parter, de serviciile sale beneficiind atât pacienții internați cât și ambulatori, conform programării.
În compartimentul de terapie intensivă (situat la parter) sunt spitalizați temporar pacienții în stare gravă sau după intervenții chirurgicale laborioase, de durată, în vederea supravegherii postoperatorii.
Cum ajungi la Casa Austria?
Situată pe Bvd. Iosif Bulbuca Nr. 10, chiar lângă Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brînzeu”, Casa Austria este poziționată destul de aproape de Pensiunea Venus (aprox. 1 km). Astfel, în funcție de mijlocul de transport ales, ai la dispoziție următoarele opțiuni:
Pe jos
Imediat ce ai ieșit din pensiune, mergi la stânga 1 km în linie dreaptă (paralel cu linia de tramvai) până ce ajungi în intersecția din apropierea McDonald’s-ului. Din acest punct, trebuie să te orientezi pe partea dreaptă de unde îți va fi ușor să zărești clădirea Spitalului Județean și imediat, pe cea a clinicii de Chirurgie Plastică și Reconstructivă.
Cu mașina
Cu mașina personală, drumul de la pensiunea Venus până la Spitalul Județean poate dura maxim 2 minute, date fiind cele 4 benzi ale Bvd-ului Liviu Rebreanu și limita de viteză de 70 de km pe oră.
Cu transportul în comun
Lângă Pensiunea Venus (în partea dreaptă) se află stația de tramvai Drubeta, de unde vei putea lua tramvaiul 9 (circulă din 15 în 15 minute) care te va lăsa chiar în fața Spitalului Județean (a 3-a stație). Poți lua același tramvai și la întors. Există numeroase locuri de unde poți cumpăra bilete de tramvai la prețul de 2 lei.
Date contact
Telefon pentru informaţii pacienţi internaţi: 0356 433 602 (Informaţiile se solicită doar de la medicul curant)
Website: http://www.chirurgieplasticatimisoara.ro
Preturile serviciilor medicale pot fi consultate pe site-ul http://www.hosptm.ro/uz-intern/liste-preturi/