Descoperă savoarea internațională a restaurantelor din Timișoara
Nimeni nu poate nega savoarea unică a bucatelor românești tradiționale, mâncarea aceea pe care o poți descrie simplu și cuprinzător “ca la mama acasă”. Cu toate astea, tuturor ne place să ne răsfățăm din când în când cu o porție de mâncare cu iz internațional. Specificul italienesc, franțuzesc, spaniol, indian, chinezesc sunt doar câteva dintre cele care ne fac cu ochiul din restaurantele răsfirate de-a lungul orașului. Iată o mică selecție de restaurante cu specific internațional pe care le poți testa odată ce ai ajuns în Timișoara:
Merlot
Situat pe strada Splaiul Nistrului nr. 1 (locația fostului Restaurant Perenna), Restaurantul Merlot pare a fi numele care apare cel mai des pe buzele tuturor atunci când vine vorba de un business lunch gustos și rafinat sau pur și simplu, de o experiență culinară de excepție. Restaurantul Merlot propune un melanj fin de bucătărie italienească, gastronomie franțuzească dar și alte influențe culinare recunoscute. Meniul este structurat pe categorii bine definite, și anume “Gustări reci”, “Gustări calde”, “Paste”, “Risotto”, “Supe”, “Feluri de bază”, “Garnituri”, “Salate” și “Deserturi”. În plus, fiecare categorie are două secțiuni, “de pământ” (include toate felurile de mâncare preparate cu ingrediente ce se găsesc în aer sau pe/în pamant) și “de mare” (include acele mâncăruri preparate cu ingrediente ce se găsesc în apă precum peștele, fructele de mare, caracatița, sepia, etc). O listă generoasă de vinuri internaționale și locale vine să completeze meniul de clasă internațională. Atmosfera este animată de muzica live interpretată la pian dar și de un cadru luxuriant dat de micile detalii cum ar fi lumânările sau florile naturale.
Amphora
Considerat unul dintre restaurantele de top ale orașului, Restaurantul Enoteca Amphora este situat chiar în inima urbei, Bastionul Theresia - locul în care, cu sute de ani în urmă, soldații Imperiului Habsburgic își păstrau vinurile și mâncarea. Timpurile s-au schimbat, citadela nu mai servește ca zid de apărare, ci ca locație magică în care clientul modern evadează într-un spațiu al vinurilor bune, al unei gastronomii elegante și savuroase, al jazzului de calitate. Restaurantul Enoteca Amphora se mândrește cu un amestec ideal între tradiție și contemporan, clasic și inovație, artă gastronomică și savoarea unui pahar de vin spectaculos. Carpaccio de somon, tartar de vită, tartar de ton roșu, foie gras cu smochine și pară, bruschete cu roșii și busuioc sunt doar câteva dintre preparatele care se numără printre delicatesele cu iz internațional propuse de acest restaurant. Pe scurt, Enoteca Amphora este un spațiu care se recomandă a fi relaxant și primitor, fie că este vorba despre o întâlnire de afaceri, o ieșire la masă cu prietenii sau familia, un eveniment corporate sau o petrecere privată.
Sabres
Specificul mediteranean sau pescăresc este la mare căutare, la fel și restaurantul Sabres, recunoscut pentru preparatele pescărești de soi. Specializat pe delicatesele din pește, meniul este destul de variat, oferind preparate din pește de apă dulce și de mare, somn, șalău, crap, păstrv, biban de mare, somon și o multitudine de fructe de mare. Pentru cei care nu se dau în vânt după preparatele din pește, există și variante alternative. Situat pe strada Craiova nr. 1 (perpendicular pe strada Cluj, înainte de Casa Tineretului), într-o zonă liniștită, cu acces rapid și locuri de parcare rezervate, Sabres dispune de un bar, restaurant (cu separeuri pentru nefumători) și o terasă pentru vară.
Caruso
Afiliat ultimelor tendințe gastronomice internaționale, restaurantul Caruso propune o experiență culinară deosebită desfășurată într-un cadru ambiental elegant. Meniul este cu specific franțuzesc, combinând magistral savoarea produselor proaspete cu rafinamentul gastronomiei “haute cuisine” dar include și preparate consacrate din alte bucătării internaționale, gătite într-o manieră originală de Chef Viorel Bîrsan. Pe lângă dish-urile sofisticate, meniul este pus în valoare de o listă de vinuri atent selecționate de către sommelier, care poate desăvârși experiența culinară prin recomandarea vinului ideal în funcție de preparatul ales pentru a fi consumat sau în funcție de preferințe. Poziționat pe Strada Enrico Caruso nr. 2, Restaurantul Caruso lansează o invitație gastronomică de talie internațională tuturor celor interesați.
Flora
Situat în zona centrală a orașului pe malul canalului Bega, Restaurantul Flora propune un meniu cu preparate sofisticate atât din bucătăria internațională cât și din cea românească. Meniul este diversificat, adresându-se tuturor gusturilor. Printre preparatele internaționale pe care le poți servi în această locație se numără fungi porcini sote, risotto cu creveți și zucchini, andive gratinate cu gorgonzola, biftec tartar, cremă de broccoli cu somon afumat, rulouri de curcan cu camembert, sos caramel și caise confiate, piept de rață cu portocale și broccoli, ficat de gâscă cu trufe și ghimbir, etc. dar și specialități Flora precum cotlet de miel Anglia la grătar cu rozmarin, mușchi de vită Irlanda și sos cu ciocolată, platouri de fructe de mare și alte delicatese de sezon. Interiorul este spațios și elegant, favorizând o atmosferă intimă și selectă. Pe perioada caldă a anului, clienții au posibilitatea să servească masa pe terasa restaurantului, într-un cadru natural încântător.
Casa Antinori
Situat pe Calea Aradului (în apropiere de Iulius Mall), Casa Antinori este unul dintre acele restaurante cu specific italienesc/mediteranean pe care nu poți să le treci cu vederea odată ce ai ajuns în Timișoara. Construcția din piatră în stil toscan este doar unul dintre detaliile care te îmbie să descoperi bunătățile acestui restaurant. Urmează apoi talentul şi pasiunea pentru gastronomia italiană care pare că şi-a pus amprenta pe fiecare detaliu. Pe lângă spaţiul rafinat accentuat de atmosfera toscaniană, restaurantul se mândrește cu un puternic devotament pentru aromele Italiei pe care bucătarul italian le pune în valoare cu o selecţie vastă de produse aduse din toate colţurile lumii. Meniul oferă preparate culinare spectaculoase, însoţite de o selecţie largă de vinuri rafinate. Astfel, dacă sunteţi în căutarea unui loc în care să vă lăsaţi cuceriţi de farmecul bucătăriei italienești, atunci Casa Antinori ar putea fi una dintre cele mai inspirate alegeri.
Marele Zid Chinezesc
Situat în inima Timișoarei, la doar câțiva metri de piața Libertății, “Marele Zid Chinezesc” este cel mai vechi restaurant cu specific asiatic din Timișoara, un loc preferat de către toți iubitorii bucătăriei tradiționale chinezești. Ambianța specifică din interiorul restaurantului favorizează savoarea mâncării asiatice autentice care este preparată de maeștri bucătari chinezi. Meniul disponibil este extrem de variat - printre preparate vei putea găsi meniuri bazate pe carne de pui/porc/vită cu orez prăjit, delicatese pe bază de fructe de mare, creveți cu caju și legume, calamar chang-chen dar și deserturi bine alese precum ananas prăjit, mere caramel etc.
Casa Spania
Singurul restaurant cu specific spaniol din Timisoara, Casa Spania propune o gamă de arome variate cu acea savoare exclusivă a Peninsulei Iberice. Locația restaurantului este una centrală, se află pe Str. Augustin Pacha, Nr. 6 (Piața Unirii), oferind tuturor curioșilor posibilitatea de a se bucura de gustul puternic și savuros al unei bucătării cu totul diferită de cea autohtonă. Meniul conține preparate de bază specifice gastronomiei spaniole dar și multe alte preparate delicioase la care s-au folosit produse specifice Peninsulei Iberice. Tortilla Espanola (omletă spaniolă), tapas, salată de fructe de mare, platouri de mezeluri spaniole/brânzeturi spaniole, embutidos (Jamon, Chorizo, Salchichon) ori tartine asortate sunt doar câteva din bunătățile de care te poți bucura imediat ce ai trecut pragul acestui restaurant cu specific spaniol. Cu alte cuvinte oferta de preparate este potrivită atât pentru un răsfăț al gusturilor, cât și pentru o masă obișnuită.
Radha Cuisine
Pentru persoanele care cochetează cu mâncarea indiană sau cu mâncarea vegetariană, Radha Cuisine ar putea fi alegerea ideală. Situat pe strada Eugen Ungureanu nr. 13 (zona Unirii, vizavi de Biserica Sârbească) singurul restaurant cu specific indian din Timișoara propune o alternativă exotică pentru prânz sau chiar pentru cină. Meniul variază de la zi la zi și oferă preparate precum Dhal (supă de mazăre), supă de linte, orez basmati, samosa (plăcintă cu legume), halava de morcovi, Pakora de legume, spanac cu brânză şi smântănă, Sabji (varză, cartofi, morcovi, mazăre), orez cu legume, chiftele cu năut, hrișcă, bile cu carob și nucă și o multitudine de deserturi tradiționale.
Dinar
Atmosfera de odinioară din Zona Balcanilor, încărcată de tradiție poate fi regăsită astăzi și în restaurante, mai exact la Restaurantul Dinar. Situat pe strada Barbu Iscovescu nr.2, Dinar propune oaspeților săi o experiență autentică sârbească atât prin decorul tradițional cât și prin preparatele cu specific balcanic. Meniul aduce pentru prima oară în România rețete și preparate tradiționale balcanice precum ciorbă de pui a la grec, cotlet Banjaluka, șnițel Karageorge, Saltimbocca, specialități din carne de pui la grill, specialități din pește precum scarpina și crap afumat etc.
Casa del Sole
Situat pe strada Romulus, nr. 12 restaurantul Casa del Sole propune clienților o diversitate de trenduri în materie de gastronomie contemporană. Meniul include specialități din bucătăria mediteraneană, franțuzească și tradițional românească. Astfel, la felul I vei putea gusta preparate ușoare și fresh precum supă cremă de legume, ciorbă a la grec, iar la felul II preparate mai consistente precum tofu la grătar cu cartofi prăjiți, paste Carbonara, paste Pomodoro cu zucchini, Pizza Calabrese, Pizza Vegetariană etc.
Pomo D’oro
Cum specificul italienesc este la mare căutare, un alt local care sărbătorește savoarea bucătăriei mediteraneene este Pomo D’oro. Situat pe strada Păltiniș, nr. 16, Pomo D’oro se diferențiază prin amestecul culinar extrem de rafinat ce îmbină spectaculos tradiția, grația și eleganța gastronomiei italienești. Meniul acestui restaurant include atât specialități de bază din bucătăria italiană dar și diverse sortimente de pizza pregătite tradițional într-un cuptor cu lemne. Pentru a completa gama largă de delicatese, Pomo D’oro oferă și o bogată colecție de vinuri și alte băuturi care pot fi savurate, într-o atmosferă caldă, degajată și prietenoasă.
Sushi Ya
Pentru cei care sunt dispuși să iese din rutina unei zile obișnuite, Sushi Ya vine cu o propunere inedită - meniul autentic japonez. Deși la o primă vedere, sushi pare vedeta restaurantului și implicit al meniului, Sushi Ya a reușit să convingă de contrariu numărul tot mai mare de fani. Restaurantul oferă un meniu de prânz/cină extrem de variat. Ideea este ca în fiecare zi, clienții să aibă posibilitatea să savureze ceva nou. Printre preparatele autentice japoneze se numără diverse supe (supă miso cu creveți, supă miso cu ton, supă miso cu tofu etc.), aperitive ebi temaki (cornet din alge, orez, creveți), orez cu susan, orez sushi, salată japoneză, salată cu somon dar și deserturi sau băuturi specifice.
Italienesc, franțuzesc, spaniol, sârbesc, chinezesc, japonez - Timișoara are cu se mândri când vine vorba despre diversitatea restaurantelor sale. Totul ține însă de preferința ta. Astfel, dacă preferi aromele ușoare, mediteraneene, ai putea alege un restaurant cu specific italienesc precum Casa Antinori, Casa Spania, Casa del Sole sau Pomo D’oro. Preparate cu iz asiatic poți găsi în locații precum Marele Zid Chinezesc sau Sushi Ya. Gastronomia sofisticată franțuzească poate fi re/descoperită în restaurante precum Merlot, Amphora, Caruso sau Flora. Deci, de ce ai poftă azi?