Stadionul de fotbal “Dan Păltinișanu”
Cu o capacitate de 32.019 locuri, stadionul de fotbal “Dan Păltinișanu” din Timișoara este al doilea stadion ca mărime din România, mai mare fiind doar Arena Națională din București care are 55.634 de locuri.
Încă de la data inaugurării, 1 mai 1963, stadionul a înregistrat numeroase modificări atât în materie de denumire (“1 Mai”, “Politehnica”, “Silviu Bindea”), cât și în materie de aspect. Printre cele mai importante se numără introducerea nocturnei (una dintre cele mai bune din țară), a sistemului de irigare automat, dar şi a tabelei de scor ultramodernă, o premieră în România atunci când a fost inaugurată.
Lucrările de modernizare au fost efectuate în patru rânduri, în 1985, 2002, în 2008, respectiv 2009, iar în prezent stadionul este omologat de UEFA pentru meciurile internaţionale. Cât despre denumirea curentă a stadionului, trebuie să știi că actualul nume onorează încă din anul 1995 memoria celebrului fotbalist al Politehnicii, Dan Păltinișanu cel care a îmbrăcat culorile alb-violet timp de zece sezoane.
Scurt Istoric al stadionului “Dan Păltinişanu” din Timişoara
Cel mai mare stadion timişorean a fost, de-a lungul anilor, gazdă pentru numeroase evenimente, inclusiv patru meciuri internaţionale: partida din preliminariile CM 1986, România – Finlanda (1985), precum şi întâlnirile amicale România – Iugoslavia (1983), România – URSS (1986) și România-Croaţia (2002).
Pe gazonul stadionului “Dan Păltinişanu” au jucat numeroase echipe de club de primă mână, inclusiv patru deţinătoare ale Cupei Campionilor Europeni: Real Madrid, Juventus Torino, Celtic Glasgow, Atletico Madrid, Crvena Zvezda Belgrad, Sporting Lisabona, MTK Budapesta, Honved Budapesta, West Ham United, Lokomotiv Leipzig, Partizan Belgrad, Ujpest Budapesta etc.
De asemenea, tot pe “Dan Păltinişanu”, echipa orașului Poli Timişoara a eliminat deţinătoarea en-titre a cupei UEFA Europa League, Sahtior Doneţk dar a şi suferit o înfrângere în faţa Rapidului la finala Cupei României, în 2007.
Arena timişoreană a găzduit şi două concerte importante, cel susţinute de Shakira, respectiv concertul de neuitat, desfăşurat înainte de 1989, de Lepa Brena.
Începând din aprilie 2014, pe cea mai mare arenă sportivă a oraşului s-a jucat, după 50 de ani, şi rugby. Consiliul Judeţean Timiş şi-a dat acordul ca RCM Timişoara, campioana en-titre a României să evolueze pe stadionul “Dan Păltinişanu”, unde a și câștigat primul său meci oficial, (învingând Farul Constanța cu 35 - 13), meci care a deschis o serie de victorii sportive pentru echipa de rugby a Timișoarei.
În 2015, s-au pregătit noi lucrări de amenajări atât în interiorul cât și în exteriorul stadionului:
- în iulie incinta stadionului a intrat în perioada de amenajări în vederea găzduirii în bune condiții a jocurilor de Liga 1 cu ACS Poli Timișoara;
- în august au fost demarate lucrările de amenajare în jurul stadionului Dan Păltinişanu prin introducerea pistelor de biciclete, aleior pietonale și a spațiilor verzi;
Specificațiile stadionului Dan Pălinișanu
Capacitate: 32.019 locuri (pe scaune)
Capacitate nocturna: 1400 lucși
Dimensiunile terenului: 105 x 68 m
Suprafață: iarbă, cu sistem de drenaj
Facilități:
Internet wireless, internet cablu;
Sală de conferinţe multifunctională (75 de locuri) + zonă de lucru (internet wireless şi cablu);
Cabine radio-tv: 20, cu câte trei locuri;
Zonă mixtă spațioasă, poate găzdui zone speciale pentru reporteri radio, TV, internet, presă scrisă, conform standardelor UEFA;
2 studiouri TV, cu câte 25 de metri pătrați;
Facilităţi presă: 130 de locuri.
Facilitaţi suporteri: monitorizare video (30 de camere plus 4 monitoare de supraveghere), grupuri sanitare, wc-uri ecologice, puncte de prim ajutor, stație de amplificare ultramodernă, tabelă de scor de ultimă tehnologie de 10 x 6 metri, 1400 de locuri rezervate pentru fanii oaspeți.
Facilităţi pentru echipe, oficiali: gazon modernizat în iulie 2009, vestiare gazde 62m pătrați, vestiar oaspeți 50 metri pătrați, facilităţi de ultimă generaţie la vestiare, cabinet medical, cabinet test antidoping, salon VIP tribuna oficială, loje speciale la tribuna oficială.
De unde poți cumpăra bilete pentru meciuri
În general, pe lângă casele de bilete ale stadionului, în Timișoara există numeroase locuri de unde pot fi procurate bilete precum punctul de vânzare de la Iulius Mall (zona scărilor rulante), casieria de lângă centrul comercial “Bega” și biroul de ticketing de la stadion (zona vestiarelor).
De asemenea, dacă este nevoie, în ziua meciului, se amenajează suplimentar case de bilete, în fața tribunei oficiale, respectiv în spatele peluzei nord. Limita de timp în care se pot cumpăra biletele (indiferent de peluză) este cu două ore înainte de începerea meciului.
Pentru a evita aglomerațiile de la cozi, biletele pot fi cumpărate şi online de pe site-ul www.ktickets.ro.
Suveniruri cu echipa Poli Timișoara pot fi cumpărate online, de pe site-ul http://shop.acspoli.ro sau de la adresa Bvd. Ferdinand I nr. 2, et.II, Timișoara.
Cum ajungi?
Stadionul “Dan Păltinișanu” este amplasat în partea de sud-est a orașului, în apropierea Spitalului Județean, pe Aleea F.C. Ripensia (fostã Aleea Sportivilor).
Distanța dintre Pensiunea Venus și stadion este relativ scurtă (aproximativ 1 km). În funcție de mijlocul de transport ales, ai la dispoziție următoarele opțiuni:
Pe jos
Imediat ce ai ieșit din pensiune, mergi la stânga 1 km în linie dreaptă (paralel cu linia de tramvai) până ce ajungi în intersecția din apropierea McDonald’s-ului. Din acest punct, trebuie să te orientezi pe partea stângă de unde îți va fi ușor să zărești stadionul.
Cu mașina
Cu mașina personală, drumul de la pensiunea Venus până la stadion poate dura maxim 3 minute, date fiind cele 4 benzi ale Bvd-ului Liviu Rebreanu și limita de viteză de 70 de km pe oră.
Cu transportul în comun
Lângă Pensiunea Venus (în partea dreaptă) se află stația de tramvai Drubeta, de unde vei putea lua tramvaiul 9 (circulă din 15 în 15 minute) care te va lăsa foarte aproape de stadion (a 3-a oprire, stația Spitalului Județean). Poți lua același tramvai și la întors. Există numeroase locuri(link) de unde poți cumpăra bilete de tramvai la prețul de 2 lei.
Gazdă a unora dintre cele mai importante meciuri, concerte, meciuri de cupe europene şi, mai nou, de rugby, stadionul “Dan Păltinişanu” este cea mai mare arenă sportivă a Banatului, un stadion de fotbal nou și modern și una dintre mândriile orașului.