Student în Timișoara
Absolvirea liceului este fără îndoială una dintre cele mai importante etape din viața oricărui tânăr, o etapă care nu vine singură ci însoțită de decizii majore legate de viitor. “Ce facultate să aleg”, “ce specializare mi se potrivește”, “ce șanse am să intru la facultatea x”, “unde o să stau” sunt doar câteva dintre întrebările care te vor măcina în această perioadă. Noi ne-am propus să-ți ușurăm această sarcină și ți-am pregătit o serie de informații pe care poți să o consulți dacă ai ales Timișoara pentru a-ți continua studiile.
Cotată ca una dintre cele mai importante centre universitare din România, Timișoara se mândrește cu 4 universități de stat și cu o universitate particulară acreditată integral.
Facultăți de stat
1. Universitatea Politehnică Timișoara
Universitatea Politehnică Timișoara (UPT) este una din cele mai mari universități tehnice atât la nivel național cât și la nivelul Europei Centrale și de Est. Programele de studiu oferite sunt organizate după sistemul Bologna, în trei cicluri: Licență, Masterat și Doctorat. UPT cuprinde 10 facultăți și 25 departamente la care sunt înscriși aproximativ 15.000 de studenți. În fiecare an, UPT scoate la concurs aproximativ 2.300 de locuri bugetate repartizate celor zece facultăţi care o compun: Automatică şi Calculatoare, Chimie Industrială şi Ingineria Mediului, Construcţii, Electronică şi Telecomunicaţii, Electrotehnică şi Electroenergetică, Management în Producţie şi Transporturi, Mecanică, Ştiinţe ale Comunicării, Arhitectură şi Urbanism. Admiterea studenților se face atât pe bază de dosar cât și pe bază de concurs iar înscrierea se desfășoară în două etape, sesiunea de vară (la mijlocul sau sfârșitul lui iulie) și sesiunea de toamnă (începutul lui septembrie). În cei 95 de ani de existență, Universitatea Politehnică din Timișoara a produs peste 150.000 de ingineri, apreciați atât în țară cât și în străinătate pentru competențele lor. Site-ul oficial al UPT-ului este http://www.upt.ro/.
2. Universitatea de Vest Timișoara
Universitatea de Vest este o altă instituție de prestigiu a Timișoarei care include 11 facultăți și anume: Arte și Design; Chimie, Biologie, Geografie; Drept; Economie și Administrarea Afacerilor; Educație Fizică și Sport; Fizică; Litere, Istorie și Teologie; Matematică și Informatică; Muzică și Teatru; Sociologie și Psihologie; Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării. În fiecare an sunt disponibile peste 2000 de locuri bugetate și 3.500 de locuri în regim de taxă. Recent (toamnă 2015), au fost introduse încă două specializări noi: Contabilitate şi Informatică de Gestiune, în limba germană, la Facultatea de Economie (FEAA), şi Arte Decorative, la Facultatea de Arte şi Design. Majoritatea specializărilor din cadrul UVT organizează admiterea în două sesiuni vară/toamnă pe bază de dosar. Pentru mai multe detalii, poți consulta site-ul oficial UVT: http://www.uvt.ro/.
3. Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” Timișoara
Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara își desfășoară activitatea de învățământ medical superior, de cercetare și asistență medicală de peste cinci decenii. Cele 3 facultăți care o compun sunt: Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară și Facultatea de Farmacie. Candidaţii au la dispoziţie 562 de locuri bugetate, dintr-un total de 1.440 de locuri. Cele mai multe locuri finanţate de la bugetul de stat sunt la Facultatea de Medicină – 415, la Medicină Dentară sunt 82 de locuri, iar la Farmacie 65. Concursul de admitere se organizează astfel:
pentru Facultatea de Medicină/Medicină dentară/Farmacie din Timișoara concursul de admitere se desfăşoară sub forma unui test grilă de verificare a cunoştinţelor.Pentru specializarea Asistență de Farmacie din Lugoj concursul de admitere se desfăşoară sub forma unui concurs de dosare, media de admitere calculându-se pe baza mediei generale de la bacalaureat.Mai multe detalii poți afla accesând site-ul oficial al Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara http://www.umft.ro/.
4. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului organizează oferta educațională pe 3 nivele - licență, master și doctorat. În prezent, există 13 domenii de licenţă, după cum urmează: agronomie, ingineria mediului, biologie, inginerie mecanică, geodezie, horticultură, biotehnologii, silvicultură, inginerie şi management în agricultură, inginerie şi management în alimentaţie publică şi agroturism, medicină veterinară, inginerie industrială, zootehnie. În fiecare an, universitatea pune la dispoziția absolvenților de liceu aproximativ 1.500 de locuri, dintre care 633 sunt bugetate, în cadrul a şase facultăţi: Agricultură, Horticultură şi Silvicultură, Management Agricol, Medicină Veterinară, Tehnologia Produselor, Agroalimentare, Zootehnie şi Biotehnologii. Departajarea candidaţilor se face pe baza mediei de la bacalaureat. Mai multe poți afla de pe site-ul oficial al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului http://www.usab-tm.ro/.
Facultăți particulare acreditate
Universitatea Tibiscus
Universitatea Tibiscus din Timișoara funcționează conform structurii specifice modelului universităților europene, toate cele 4 specializări ale sale - Calculatoare și Informatică Aplicată, Drept și Administrație Publică, Psihologie, Științe Economice - fiind acreditate integral. Anul acesta, UTT a oferit 375 de locuri, cele mai multe (100) fiind la Drept și Administrație publică. Admiterea se realizează în funcție de media de la bacalaureat.Taxele de învățământ superior de la această universitate diferă atât în funcție de specializare, cât și în funcție de anul de studii. Pentru mai multe detalii, consultă site-ul oficial al Universității Tibiscus http://www.tibiscus.ro/.
Cazare în Timișoara
Cum perioada de admitere la facultate poate dura și câteva zile (înscrierea, depunerea dosarelor, susținerea probei scrise, afișarea rezultatelor, îmatricularea) cu siguranță o să ai nevoie să petreci câteva zile în Timișoara pentru a evita corvoada drumurilor lungi, a costurilor ridicate pentru transport și a timpului pierdut pe drumuri. Situată la nici 10 minute de mers de Universitatea de Vest, Politehnică și Universitatea de Medicină, pensiunea noastră are o gamă variată de camere la prețuri accesibile și facilități moderne (Wi-Fi gratuit, parcare interioară, grupuri sanitare proprii cu duș/vană, mic dejun, terasă acoperită etc.) care îți vor asigura o ședere plăcută în timp ce realizezi demersurile pentru înscrierea la facultate. În plus, această perioadă poate fi și un prilej bun de a cunoaște orașul și de a te familiariza cu cele mai importante străzi/locuri/magazine etc.
Căminele studenţeşti din Timişoara
Dacă ești interesat de un loc de cazare în campus, trebuie să știi că universităţile de stat din Timişoara, la care învaţă aproximativ 50.000 de studenţi în fiecare an, oferă peste 12.000 de locuri de cazare în cămine, ale căror preţuri variază în funcţie de condiţii (min 65 lei - max 300 lei). Procesul de cazare cuprinde mai multe etape, începe în timpul verii şi se încheie cu cazarea efectivă a celor care au primit loc, în prima săptămână din octombrie. Pentru a fi sigur că prinzi unul dintre locurile disponibile, ar trebui să depui cererea de cazare în avans (fie online, fie la sediul organizației care reprezintă facultatea aleasă). O practică neoficială dar destul de comună după repartizarea locurilor este schimbarea lor între studenți care urmăresc fie o poziție mai bună față de facultate, magazine, cantine, etc. fie să fie mai aproape de prieteni, foști colegi, cunoștințe etc. Atenție însă schimburile trebuie aprobate de cei în măsură. Vânzările ilegale de locuri în cămin poate fi pedepsită cu exmatricularea de la Universitate.
Iată cum au fost repartizate căminele, respectiv locurile disponibile de cazare între cele 4 facultăți de stat:
Studenţii Universităţii de Vest din Timişoara au la dispoziţie aproximativ 2.700 de locuri de cazare. Insuficient pentru numărul tot mai mare de tineri admişi la facultăţile instituţiei, aproximativ 20.000. Anul trecut, de exemplu, au fost peste 6.000 de cereri de cazare în cămin, astfel că 40% dintre studenţii care au solicitat loc în cămin au fost nevoiţi să îşi caute locuinţe cu chirie. Un alt lucru pe care trebuie să-l știi este că repartizarea locurilor de cazare în căminele studențești se face fie pe baza rezultatelor şcolare (sau media de admitere la facultate pentru boboci), fie pe baza unor condiții speciale cum ar fi cazurile sociale. În urmă cu 4 ani, toate spaţiile de cazare au fost renovate, oferind condiţii decente - de la geamuri termopan până la internet wireless, cablu TV sau maşină de spălat. Dintre cele zece cămine care aparțin UVT-ului, opt sunt situate în zona Complexului Studenţesc, în timp ce alte două se află în cartierele Ronaţ (aproape de Gara Timișoara Nord), respectiv Modern (strada Renaşterii, aproape de Gara Timișoara Est). Căminul Camelia din Ronaț dispune de 245 de locuri care se remarcă prin condiţii excelente de cazare. Este vorba de miniapartamente cu două paturi, chiuvetă, duş şi frigider. De asemenea, se oferă bucătărie la comun, dotată cu tot ce îi trebuie unui student.
La Universitatea Politehnică Timişoara, numărul de cereri de cazare a fost, în ultimii ani, aproximativ egal cu numărul de locuri din cămine: aproape 6.000. Universitatea Politehnica are cel mai mare număr de cămine din Timişoara, 16 (majoritatea sunt situate în Complexul Studențesc), dintre care două sunt cu garsoniere, acestea fiind destinate cadrelor didactice, doctoranzilor, angajaţilor şi sportivilor UPT.
Universitatea de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” din Timişoara dispune de şapte cămine cu un total de circa 2.500 de locuri, număr care a fost aproximativ egal cu cel al solicitărilor de cazare. Căminele Universităţii de Medicină din Timişoara sunt situate chiar în apropiere de centrul oraşului, lângă Universitate.
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara este o altă instituție care reușește an de an să acopere toate cererile de cazare. Aici sunt patru cămine cu circa 1.500 de locuri, mai mult decât suficient pentru cele 1300 de solicitări.
Studenţii care nu reuşesc să obţină locuri în cămine pot închiria apartamente sau garsoniere în oraș la preţuri cuprinse între 150 şi 300 de euro pe lună, în funcţie de dotări şi de cartierul în care aceasta se află. De exemplu, un apartament cu o cameră într-un cămin de nefamilişti cu dotări minime, dar care se află în Complexul Studenţesc, se poate închiria la 150 de euro lunar. În schimb, un apartament cu două camere se închiriază cu aproximativ 200 de euro pe lună iar apartamentele cu trei camere se închiriază cu 250 de euro pe lună. Un apartament mai mare, îți permite să-l împarți cu mai mulți colegi, și totodată să menții costurile lunare sub control. Dacă ești interesat să-ți găsești colegi de apartament sau să închiriezi o cameră dintr-un apartament, poți apela la ziarul local, PubliTim (apare săptămânal și îl găsești la orice chioșc de ziare).
De cele mai multe ori însă, procesul de închiriere poate dura o perioadă suficient de mare cât să te poarte pe drumuri câteva zile. Cum naveta între localitatea natală și Timișoara nu este nici practică, nici convenabilă (mai ales când locuiești departe), cea mai bună dar și cea mai accesibilă opțiune - atât din punct de vedere al locației cît și din punct de vedere financiar - este să-ți rezervi o cameră la o pensiune. Costul pentru o cameră single la pensiunea noastră este de 85 lei, în timp ce o cameră dublă sau triplă costă 110 lei și respectiv 140 lei. În plus, accesul gratuit la Wi-Fi îți permite să fii la curent cu ultimele oferte de pe piața chiriilor și eventual, să iei legătura cu proprietarii sau agențiile imobiliare.
De asemenea, dacă ești student la fără frecvență sau învățământ la distanță cu siguranță vei avea nevoie să stai o perioadă scurtă în Timișoara pentru a-ți susține examenele. Pensiunea noastră îți stă la dispoziție, la fel și facilitățile pe care le oferă: baie proprie cu duș/vană, încălzire centrală, mic dejun/sală de mese, acces la terasa acoperită în aer liber, loc de relaxare, Wi-Fi și parcare gratuită - facilități de care pe de o parte nu beneficiezi la un cămin studențesc obișnuit și pe de altă parte, sunt destul de scumpe la un hotel (pentru bugetul unui student).
Viața de student e incredibilă, dar viața de student în Timișoara este fără îndoială una dintre cele mai frumoase experiențe pe care o să le trăiești. Te așteptăm!